Posted by: Ivko | July 12, 2010

ГБС, моля ви, побързайте

Краят на миналата седмица ни поднесе доста емоции. Някои приятни, други не чак толкова. Тук ще пиша за събитията от четвъртък и петък във варненския дворец на културата и спорта. Там мъжкия ни национален волейболен отбор трябваше да направи последната крачка за класирането ни на финалите на световната лига.

Предпоставките бяха прекрасни – осем поредни чисти (е, почти) победи срещу скромните Корея и Холандия, измъкната точка и добра игра в гостуването в Бразилия и пълна зала, която ни очакваше край морето. Хвърляхме едно око и в другата група, където се надявахме някой от двата отбора Италия и Сърбия да свърши нашата работа, спечелвайки двата мача помежду им.

Аз не съм волейболен специалист. Така че няма да коментирам защо загубихме така нелепо двете срещи. Нито горя от желание да пиша за фарса, който сътвориха бившият и несбъднатият олимпийски шампиони в Белград. На този свят всичко се връща рано или късно.

Тук искам да коментирам един аспект, на който не се обръща достатъчно внимание. А имено тези шест хиляди зрители в залата във Варна по време на двата мача с Бразилия. Забележете – зрители. Не публика и в никакъв случай фенове. Нищо против тях, те стават за прекрасни наблюдатели на световното първенство по скокове на батут или спортна аеробика. Навярно са много възпитани и са посещавали много повече театрални и оперни представления от мен. Но за публика на решаващ мач от световната лига просто не стават.

На всекиго е лесно да вика и скача за отбора си при 2:0 срещу Корея и при геймовете спечелени на момиче срещу Холандия. Но когато нещата не се развиват по този начин и срещу нас застана колос, който ни най малко не мисли да се церемони с любимците ни, нещата за мое съжаление се промениха.

Тези шест хиляди гърла сякаш изведнъж изчезваха при всяка поредица от две или повече точки за бразилците. Понякога освиркваха техния сервиз, но при по-тежките серии атмосферата в залата ставаше толкова тягостна, че нашите момчета се чудеха дали играят в една от най-големите спортни зали у нас или в някой физкултурен салон в дълбоката китайска провинция.

Съжалявам дами и господа, при цялото ми уважение към вас, вие показахте, че Варна не става за домакин точно на този род срещи. Въпреки прекрасните условия, въпреки всички усилия на федерацията и организаторите, зрителите бяха там по-скоро за пълнеж, отколкото за подкрепа в тежките моменти. Да си призная, в изблик на ярост на няколко пъти се чудех не може ли мачовете догодина да се играт в значително по-малката Арена Самоков? Побира по-малко зрители, но пък е по-близо до София. От където при една добра организация могат да се изсипят ядрата на агитките на двата ни футболни гранда. Едните от тях доказаха последните две години, че могат да подкрепят волейболните си любимци при всякакви ситуации и при всякакво развитие на срещата. Да, знам, че звучи прекрасно само на теория и че у нас любовта към клубния отбор е доста по-силна от тази към националния. А и тази любов понякога е доста по-силна от общоприетата и избива в някои крайности, носещи само наказания и голби. И въпреки всички тези доводи, все си мисля, че софийските фенове са наистина фенове. Или поне по-големи от варненските.

Така че, уважаеми господа от Главболгарстрой, продължавайте в същия дух и същото темпо. За да може скоро залата на четвърти километър в София да приема мачовете от Световната лига (а защо не и някой ден и финала й). А за двореца на спорта в морската ни столица да останат други интересни събития като балканската купа по баскетбол жени, европейското първенство по художествена гимнастика за девойки и републиканските финали по самбо.

Advertisements

Responses

  1. Така е да го еба !

  2. Тоз мач ако беше на площада в Осенец щяхме да бием с 5:0 гейма щото съдията и врага щяха силно да си променят възгледите към играта и света под въздействието на околните

  3. Ама вие в Осенец и площад ли имате ?

  4. Ванка, не разбрах сега, тези във Варна, фенове ли са или фйеновйе, въх даимготаковам? А като се замисля, няма какво да им се каня, ами направо ги почвам след 2 седмици, да си стягат дупарите 😀

  5. Басилчо, тье дори и фьенови ни съ. Абе мани, пак се ядосах.

    Ха наздраве и приятно море! 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: