Posted by: Ivko | January 24, 2010

Избор на седмицата – 03/2010

Using Selenium for web application testing

Излезе поредният брой на Java power tools newsletter-а. В него е направено съвсем кратко въведение на Selenium framework-а. Това е библиотечка, на която може да кажете какви страници от вашето web приложение да зареди, какви данни да попълни, кои бутони или link-ове да натисне и в крайна сметка какво да очаква да се види в резултат на това. С две думи с нейна помощ автоматизирате вашия web application testing. За целта буквално се стартира browser и програмата изпълнява зададените от вас условия. Както се изразява авторът, това си има своите предимства и недостатъци.

Статийката е сравнително къса и не особено задълбочена. За повече подробности може да се обърнете към едноименната книга на същия автор, където има посветена цяла глава на този framework, както и цял раздел на web testing-а.

10 Things to improve your development career

Отвреме навреме в интернет пространството се появяват статийки, които ни дават пет, десет или повече съвети как да станем по-добри програмисти, архитекти, мениджъри и пр. Даже имам чувството, че веднъж написал втората си програма (приемаме, че първата е Hello world!) на два езика, всеки от нас става достатъчно мъдър да наставлява и поучава останалите. Ето защо много често избягвам подобен род posting-и.

С този обаче не е така. Не само, че негов автор е всепризнатият в индустрията (не само Java) Ted Neward. Самите съвети са някакси по-различни от останалите. Тук няма да срещнете просто нещо от рода на: “Научете 3-4 програмни езика, запознайте се с 2-3 бази данни, ползвайте UML, пишете тестове”. По-скоро авторът се обръща към някои по-различни аспекти от професионалния (а и не само) живот на стандартния програмист. Тривиалните съвети са някакси на заден план. Не че ги няма, но те са добре заобиколени от по-общия контекст. На пръв поглед дълга и суховата статия, но си заслужава. Да си призная, имах малко проблем с леко разговорния (но в никакъв случай жаргонен) английски.

Java contexts and dependency injection series, part 2

След около два месеца чакане излезе втората серия на поредицата за Java contexts and dependency injection. Тя ни е предоставена любезно от theserverside.com, а неин съавтор е дошлия в София през септември Reza Rahman.

В тази серия може да видите алтернативни начини за създаване и lookup на bean-ове, както и начинът, по който може да ги именуваме. Последното е особено ценно в случаи, когато даден service (session EJB или нещо подобно) трябва да бъде викан в expression language-а на JSF или JSP страници например. С помощта на @Named анотацията може да избегнем досадното деклариране на тези service-и в разните XML файлове (като faces-config.xml).

Тази седмица dzone публикуваха и refcard по темата. За тези, които не знаят, тези refcard-и са 6-страничен преглед на дадена технология, PDF версията им е абсолютно безплатна. Естествено поради малкия им обем е по-добре да се ползват за референция, а не за начално запознаване с въпросната технология.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: