Posted by: Ivko | January 19, 2010

Пълнени чушки с боб

от Лазар Борисов

Невероятно е как два продукта, дошли в България преди има-няма 200 години и то от едно и също място са се сродили толкова добре именно на наша почва. Дали характерната база на кръстопът на народите е довел до това, дали националният характер е добавил онзи пети елемент в съставката? Никога не ще разберем…

Но фактът е налице – макар и чушките и фасулът да идват насам към началото на осемнайсти век и то от все същото Мексико именно тук народният гений е сътворил перлата в короната – чушките пълнени с фасул.

Веднага искам да направя едно уточнение – съвременното глобализирано общество мрази тази рецепта. Причината е очевидна – с никакви купени от супермаркет чушки тя не може да се приготви истински. Евентуално ще се получи някакъв сурогат, някаква торта гараш с кашу или турско шварц-кафе.

Причината е очевидна – истинските чушки за пълнене с боб трябва да са сушени (со фар, со гут, както казва губернатора на щата Калифорния), но освен това следва да са естествено леко подлютени. Това последното се постига само по един начин – като чушките се садят на лехи по принципа: една леха Капия, една леха отровно люти чушлета, една леха Капия, една леха отровно люти чушлета и т.н. По време на цъфтежа чушките се опрашват кръстосано и се получава онзи никъде непатентован уникално вкусен сорт на червена дворна шопска леко люта чушка!

Веднъж сдобили такива чушки правим следното:

Продукти:
около 10 сушени големи червени чушки (чети горе)
250 гр фасул
100 гр сирене
1 глава лук
2 с.л. чубрица
2 с.л. джоджен
брашно, сол, олио

Значи накисваме за час-два чушките в студена вода. Междувременно слагаме фасула да се вари до пълно увиране (поне 2 часа) и малко преди края го осоляваме. Когато е съвсем сварен се отцежда. Запържваме нарязания лук с олио, добавяме чубрица, сол и джоджен, омешваме, добавяме фасула и сиренето , омешваме всичко хубаво и пълним омекналите междувременно чушки със сместа. Накрая отвора се овалва с брашно. Така чушките се нареждат в омаслена тава, ако може незалепваща, сипва се съвсем малко вода и се покриват с алуминиево фолио. След което се пекат към 45 минути на 180 градуса.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: