Posted by: Ivko | January 17, 2010

Избор на седмицата – 02a/2010

Maven mythbusters, втора серия

Продължава поредицата Maven Mythbusters, в която John Ferguson Smart разбива на пух и прах неоснователните критики към Maven. След като миналата седмица ви показах първата част и заедно с това ви разказах с три изречения какво е Maven, сега продължаваме към втория мит.

И така, според един неспоменат блогър Maven има нужда от връзка към internet, за да направи download при всички операции, дори при триенето на директория. И това всеки път, когато бъде пуснат. Всъщност нужда от връка с интернет има само първия път. Защо е така и какво се случва? Може да видите в краткия, но изчерпателен posting. 🙂

Полезни съвети за ClassNotFoundException

Всички от нас са се сблъсквали с ClassNotFoundException. В гореспоменатия posting авторът ни изброява какви стъпки да предприемем, за да открием причината. Интересното е, че той засяга както standalone приложения, така и такива, които са deploy-нати на някакъв web или app server. Освен това списъкът със съвети е отворен и всеки потенциално коректен коментар може да бъде добавен към него.

Minimize Garbage Collection

Garbage collector-ът е едно от революционните въведения в Java платформата. Благодарение на него можем спокойно да си съдаваме обекти и да не се грижим за тяхното триене, защото той го прави вместо нас. Е, това е само на теория. На практика обаче трябва сериозно да се замислим колко обекти създаваме основно по две причини: паметта, която ги съдържа, не е безкрайна и самата операция на почистване отнема ресурси и време. Така че дори и при наличието на garbage collector трябва да се замисляме, когато създаваме обекти.

В горната статия ни е представен една проста задача. Нашият метод получава масив от някакви класове. Резултатът му е string, получен от последователното извикване на toString() методите им и добавена запетая след всеки от тях. В първата имплементация се създават обекти на поразия. След кратък анализ авторът ни показва как може да минимизираме това и да избегнем излишното ползване на памет и многото извиквания на garbage collector-а. Все пак, както ни показва заглавието – той е наш приятел, а не слуга.

Advertisements

Responses

  1. Тази година нещо много бързам май. Оказа се, че по моята сметка съм с една седмица напред. Това, което представих за първа седмица на 2010, всъщо е било 53-та на 2009. По тази причина и заглавието е такова (02а) – хем да изравня бройката, хем да не се повтарям с миналия брой. Но това са досадни подробности


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: