Posted by: Ivko | January 14, 2010

София трафик инфо

И кво стана сега? Общината реши да ни покаже, че се грижи за гражданите на нашата столица. Направи ни център за градска мобилност. Направи му сайт и там интегрира всички възможни глезотийки, от които се нуждае нормалният ползвател на градския транспорт. Единственият проблем е, че го направи много късно. Е, покрай този единствен проблем изскочиха доста обстоятелства, които малко ме подразниха.

Като във всяко нормално общество, сред будните граждани на София се намериха някои, които решиха да отделят от личното си време, за да заместят липсата на община в решаването на проблема с трафика в София. Така преди година и нещо се появи сайтът sofia traffic info. Новаторът, който го създаде разчиташе на чиста Web 2.0 технология. За хората от общината ще дообясня – Web 2.0 технологията всъщност не е никаква технология, а е начин да накараш читателите да допринасят за съдържанието в сайта ти. Нещо като wikipedia.

Та, Цветан Цветанов (да не се бърка с вътрешния министър и доскорошен формален лидер на ГЕРБ), заедно със свои съмишленици създаде този сайт. Вложи цялата си енергия да го рекламира, да го развива и да ражда идеи за неговото подобряване. Дори се свърза преди време с центъра за градска мобилност и предложи нещо като joint venture, в който той дава картата и сайта, а те дават данните от GPS устройствата на автобусите и мотрисите от градския транспорт. Това добавено към данните, които всеки един от нас добавя срещу скромните две-три стотинки на click, щеше да превърне сайта в Web 2.5 приложение 🙂

Да, ама не. От мобилния градски център се скатаха и не откликнаха на предложението на бате Цецко. Нещо повече, преди два дни те го обявиха като свой собствен проект. Като проект наистина вярвам, че са платили и осъществили сами. Но като идея, хм, не бих се съгласил. А и не са питали нас данъко- и билето- платците дали наистина искаме да спонсорираме тази дейност.

Но нека да бъда по-конкретен. За идеята проблемът е прекалено дълбок. Никой не може да ни гарантира, че бате Цецко наистина се е сетил пръв за интеграция на информацията от GPS-ите в някакъв интернет сайт. Може пък някой общински технократ да го е измислил много преди него. Но пък никак не ми харесва как ми натрапват начин на осъществяване на тази прекрасна идея. Ето защо. На месец давам 50 лв. за карта за градски транспорт. Отделно плащам сериозни общински данъци и такси. И от общината са решили да влагат тези мои пари в разработката, поддръжката и захранването на някакъв нов проект, при наличието на вече съществуващ такъв. Казано по друг начин, бате Цецко разчита на добрата воля на шофьорите, за да поддържат магията на Web 2.0, за да може да се захранва сайтът му с информация къде има задръстване или не. Неговите нови конкуренти обаче без да ни питат използват поддържаната от данъко- и билето- платците GPS система на градския транспорт със същата благородна цел. И бъдете сигурни, че скоро от ЦГМ ще ни продават тази информация, която са набавили с нашите средства.

Искам да стане ясно, че не съм против тази прекрасна идея и нейното осъществяване. Още повече, че напоследък рядко срещаме реализирани добри проекти като този. Това, което не ми харесва е, че някакси нелоялно се прави опит да се затрие едногодишен труд и енергия. Вярвам, че това не се прави умишлено или пък с цел да се дадат едни пари на едни хора, които да направят това нещо за една вечер и да забравят след това.

Повярвайте ми обаче, бате Цецко винаги ще бъде с едни гърди пред бюрократите. Към момента има RSS, интеграция с google maps, twitter (г-жо Фандъкова, кво беше това?), фзбк и пр. А и има и нещо наречено vozim se точка com. Сигурен съм, че някой ден благодарение на моите данъци и билетчета може да ги копирате, рекламирате и публикувате и тях. Но бате Цецко пак ще ви изпревари 🙂

Advertisements

Responses

  1. Да, определено sofiatraffic.info предлага тази услуга от доста време, никаква новина не е това, че държавата сега се сеща да направим подобна услуга. А и какъв е смисъла при положение, че вече я има? Още малко малоумно потрошени държавни пари.

  2. Много хубава статия Ванка!
    Както се изрази един познат – около Паркинги и гаражи и Автотранспорт (познати днес като ЦГМ) са се увили няколко ИТ фирмички. Главната им цел е да източват общински пари по подобни проекти.

  3. Цецо,
    Обхванете основните пътища в БГ и да ги видим тогава Софийски Общини, паркинги, гаражи и молове 😉

  4. A бе да забегнем кат Jordan за Ирландия. Щом в BG се правят на отворени.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: