Posted by: Ivko | January 13, 2010

Леща

от Лазар Борисов

Значи лещата е полезна, лека, хранителна, ненаторварваща метаногенезата и дори бихме казали легендарна за нашите региони храна.

Да си спомним култовата библейска фраза: “Изтъргувал се за паница леща”.

Q: Как се прави леща?
A: Трудно – па го ореш, па го сееш, па го плевиш, па го копаш, па го поливаш, па го береш, па го люпиш от шушулката, па го вееш, па го пазиш от мишки и гъгрица…

Ние няма да вземаме хляба на колегите от съседната жълта сграда, а ще се съсредоточим върху темата: “Веднъж купена от магазина как да се вари?”

Продукти
500 гр леща
2 големи картофа
1 голяма глава лук
1 голям морков (май вече съм казвал какъв е критерия за голям морков)
1-2 домата обелени
5-10 скилидки чесън
2 с.л. оцет
3-4 с.л. олио
4-5 с.л. чубрица
сол

Приготвяне
Измиваме лещата, слагаме я в голяма тенджера с вода и варим докато поври около час. Изсипваме водата (през голяма цедка да не изсипем и лещата), промиваме лещата със студена вода, сипваме нова вода в тенджерата (ако искаме гъста леща водата е колкото да се покрие лещата, ако искаме по-рядка супа слагаме повече вода) и добавяме следните от горните неща: нарязан на ситно лук, обелените и нарязани на ситно домати, олио, чубрица и сол. Това си го варим така докато се довари лещата, а междувременно нарязваме на дребно картофите и ги запържваме с малко олио в тиганче, добавяме и морковите за леко запържване. Когато лещата е почти готова ги слагаме (картофите и морковите) в тенджерата, заедно с чесъна и оцета. И така си го доваряваме до пълно увиране.

Ми това е май🙂

Значи лещата е полезна, лека, хранителна, ненаторварваща метаногенезата и дори бихме казали легендарна за нашите региони храна.
Да си спомним култовата библейска фраза: “Изтъргувал се за паница леща”.
Q: Как се прави леща?
A: Трудно – па го ореш, па го сееш, па го плевиш, па го копаш, па го поливаш, па го береш, па го люпиш от шушулката, па го вееш, па го пазиш от мишки и гъгрица…
Ние няма да вземаме хляба на колегите от съседната жълта сграда, а ще се съсредоточим върху темата: “Веднъж купена от магазина как да се вари?”
Продукти
500 гр леща
2 големи картофа
1 голяма глава лук
1 голям морков (май вече съм казвал какъв е критерия за голям морков)
1-2 домата обелени
5-10 скилидки чесън
2 с.л. оцет
3-4 с.л. олио
4-5 с.л. чубрица
сол
Приготвяне
Измиваме лещата, слагаме я в голяма тенджера с вода и варим докато поври около час. Изсипваме водата (през голяма цедка да не изсипем и лещата),
промиваме лещата със студена вода, сипваме нова вода в тенджерата (ако искаме гъста леща водата е колкото да се покрие лещата, ако искаме по-рядка супа слагаме повече вода) и добавяме следните от горните неща: нарязан на ситно лук, обелените и нарязани на ситно домати, олио, чубрица и сол. Това си го варим така докато се довари лещата, а междувременно нарязваме на дребно картофите и ги запържваме с малко олио в тиганче, добавяме и морковите за леко запържване. Когато лещата е почти готова ги слагаме (картофите и морковите) в тенджерата, заедно с чесъна и оцета. И така си го доваряваме до пълно увиране. Ми това е май🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: