Posted by: Ivko | January 3, 2010

Избор на седмицата – 01/2010

Честита нова година, уважаеми читателю! Желая ти много здраве, късмет, любов и успехи! За терените ти си го знаеш 🙂

Въпреки че тази седмица беше леко вододелна (но не за това, че се пие предимно вода), специално за вас съм подбрал тези статии от международния видеообмен…

Securing servlets in Java EE 6

В този кратък posting авторът ни показва как с помощта на Java код (анотации както се досещате) можем да конфигурираме нашия Java Servlet да ограничава достъпа до дадени страници и ресурси само за опредена група (или роля) потребители. За целта не се ползва досадния XML, а както отбелязах имаме чисто нови анотации донесени от дядо Коледа заедно със Servlet 3.0 спецификацията (която е част от Java EE 6).

За платформа (така да се каже – application server, с която да се демонстрират новостите, е ползван Glassfish v3. Все пак това е статия на java.net. През новата година обещавам да се постарая да обърна внимание и на друг някой application server (да речем JBoss). И естествено на алтернативата в Java EE света – Spring.

JSF 2.0 and Tomcat

Java шампионът и автор на много полезни книги Cay Horstmann ни показва как можем да подкараме Java Server Faces (JSF) 2.0 приложение върху Tomcat. Тъй като най-използваният Java web container в света все още не е изкарал версия, която да поддържа всички необходими възможности, които ни предоставят JSF 2.0, то ние трябва да се погрижим сами да си ги набавим.

За целта авторът ни показва от къде да си свалим библиотеките, които ще ни трябват – новият expression language (EL), Contexts and Dependency Injection (CDI), Bean Validation, Java Persistence API (JPA) и естествено самата JSF 2.0. Всички тези изброени библиотеки след като бъдат свалени надлежно, трябва да се пакетират в WEB-INF/lib директорията на вашето web приложение. От горе на всичко някои от тях изискват и добавянето на специални конфигурационни фрагменти към web.xml-а ви.

В заключение авторът коментира, че може да си спестите цялата тази борба, ако просто започнете да ползвате нещо като (deja vu) Glassfish v3. 🙂

Java EE 6 application with JSF 2.0, EJB 3.1, JPA and NetBeans 6.8

Явно напоследък е модерно да се говори основно за enterprise applications. И как няма, след като излезе Java EE 6, а с нея и поддържащите я продукти – Glassfish v3, NetBeans 6.8, както и конкуренцията (Spring 3.0 GA). Така че цялата армия евангелисти от големите компании ориентирани в тази насока е впрегната да рекламира постиженията на своите работодатели.

Тази сравнително дълга статия обаче е специална с едно нещо. За разлика от масата случаи, когато blogger-ите наблягат на 1-2 аспекта от разработването на дадено enterprise приложение, тук можем да видим всичко end-to-end. Започвайки от инфрастуктурата (download на необходимия софтуер, създаване на различните проекти в IDE-то), минавайки през всички слоеве – data access, business, presentation, авторът стига и до самия deploy. Няма премълчани стъпки и препратки към други статии и документи. Всичко си е там.

В крайна сметка се вижда, че Java EE 6 е една доста добра платформа за писане на enterprise приложения. А с необходимият tooling, нещата стават по-бързо и лесно за редовия developer.

Именно за tooling-а ми се ще да драсна два реда сега. Принципно съм привърженик и ползвам Eclipse за нещата, които правя както в работата, така и в нас. Но от доста време насам NetBeans демонстрира класа при такива силно интегрирани решения, каквото е писането на Java EE приложение. Някакси по-достъпно и интуитивна е интеграцията между различните слоеве в приложението.  А визуалният редактор на NetBeans е нещо, което го доближава (а и надминава) до най-добрите платени IDE-та.

От няколко дни се каня да пробвам същото нещо и на Eclipse. Когато намеря време (и ако успея) да го направя, ще потърся и време да го споделя с вас в този blog.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: