Posted by: Ivko | December 23, 2009

Бъдни вечер по Лазовски

от Лазар Борисов

Предвид идващите коледни празници, свързани с постните рецепти, и предвид забележките на някои спамнати, че за мен, каквото не е расло на кокал, е храна за храната, тук цитирам няколко стари и не много сложни бъдни-вечерни рецепти. За младите напомням, че за разлика от шибаните протестанти, ние в България следваме правословната (на новобългарски – правилно-прочетената или правилно-изказаната {които са синоними на старо-български, т.е. истинско-български}) традиция, която казва, че не Коледа, а Бъдни Вечер е истинския празник!

Освен това за разлика от някои еколози, аз считам млечните и яйчените продукти за постна храна, затова ако си падате фанатици, четете само за тиквеника.

В тази връзка да напомня, че правословните празнуват Рожденство според еретичната западна традидиция заради руския цар Петър Първи, който е бил: садист, манияк, убил собсвеното си дете чрез изтезания за да не наследи трона му (интересна диагноза за изпълняващ длъжността цар, която длъжност по дефиниция се наследява от децата), нихилист, безотечественик, педофил, наркоман, пушач, пияница и въобще хабсолютно нищожество. Фактът, че руснаците го обожават до ден днешен, говори многозначително за нравствените устои на днешните руснаци!

Да се върнем на темата:

Тиква с мляко
Продукти
една тиква цигулка (около 2-3 кг), задължително цигулка, с другите тикви не е същото
200 мл прясно мляко
захар – колкото дойде, но поне 200-300 гр
2-3 с.л. олио
канела на прах
Тенджера, тава, вода

Значи хващаме тиквата, която има вид на голяма, червено-оранжева краставица, и я режем на кръгчета с дебелина около един сантиметър. В единия край ще има кухина със семки – очистваме ги, а получените шайби режем на полудъги. Нареждаме ги на редове в голяма тенджера, като наръсваме всеки ред със захар, заливаме с вода така че за залее редовете и варим до омекване. Трябва да ни остане захар за после.

След като се свари спираме котлона, намазваме една широка (желателно тефлонова) тава с олио и почваме да редим: с плоска решетъчна лъжица се реди ред тиква в тавата, наръсва се леко със захар и с канела, реди се втори ред, и така докато свърши тиквата. Добре е да има не повече от два реда, затова да се вземе по-малка тиква или по-голяма тава.  Залива се със водата от варенето, до около 1 см.

Слага се на вече гореща фурна с горно греене (200 гр) и се пече докато водата се почти изпари. Тогава се залива със следната смес: мляково се сгорещява, разтваря се в него около 100 гр (половин чаена чаша) захар, и с тази смес се залива тиквата в тавата. Намалява се фурната на 180 гр и се дозапича за още 10-15 минути докато тиквата поеме млякото.

Това е май.

Тиквеник (Баница с тиква)

един пакет готови кори за баница
1 кг тиква цигулка (или друга, но тази е най-вкусна)
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша смлени на ситно орехи
олио
2-3 ч.л. канела на прах
пудра захар по желание
кръгла тава

Тиквата се обелва и настъгва на ренде (или кухненски робот), добавят се захарта, канелата, орехите и всичко се омесва.

Взимаме корите и една по една правим следното – разстиламе кората, намазваме я с олио, слагаме тъник пласт от тиквената смес и навиваме кората на руло. Така навитата кора се добавя към баницата по спирала от центъра на тавата навън, като края на поредната кора се допира пътно до края на предишната. Щом е готово цялата баница се маже леко с олио и се пече на предварително загрята на 200 гр фурна 30-40 минути. Щом е готова се повива с кърпа за да омекне. Накрая по желание се наръсва с пудра захар.

Лека баница със сирене и яйца

един пакет готови кори за баница
100 гр масло
4-5 яйца
500 гр сирене
олио
кръгла тава

Разбиваме яйцата, намачкваме сиренето, разтопавяме маслото и омесваме всичко на рядка смес.
Взимаме корите и една по една правим следното – разстиламе кората, намазваме я с олио, слагаме тъник пласт от плънката и навиваме кората на руло. Така навитата кора се добавя към баницата по спирала от центъра на тавата навън, като края на поредната кора се допира пътно до края на предишната. Щом е готово цялата баница се маже леко с олио и се пече на предварително загрята на 200 гр фурна 30-40 минути. Малко преди опичане по желание се намазва леко с разбито яйце, запича се за минута-две , и се повива с кърпа за да омекне.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: