Posted by: Ivko | December 13, 2009

Избор на седмицата (50/2009)

JUnit 4.8 is out

Излезе последната версия на JUnit – 4.8. Това всъщност не е нова версия, а просто са добавени няколко нови feature-а. Доколкото разбрах от статията в dzone, най-важната е, че тестовете може да се категоризират. След това в класове анотирани със специална анотация, се конфигурира пускането само на определени категории.

Има и идеи какво предстои в следващите point release-и.

CRUD Java Application with Netbeans 6.8

Отново в dzone може да видите как много лесно може да се направи Java приложение, използващо база данни с помощта на Netbeans. Средата създава вместо вас самия прозорец на програмата, като добавя там няколко менюта (познатите File, Edit, View, Tools, Help и т.н.), лента с бутони, панелче за output-а на програмата и пр. И това без вие да сте написали и един ред код.

Освен това за целта на примера се използва базата данни, която си върви със самия Netbeans. Върху една от таблиците там се създава (отново автоматично) entity клас за достъп през JPA. Самият entity клас си върви с един куп named query-та за търсене на данни в таблицата.

За design на user interface-а на вашата програма може да ползвате Matisse модула на Netbeans, където може да си подреждате визуалните компоненти както ви харесва, докато средата за програмиране се грижи да генерира кода отдолу. Познато от Delphi и JBuilder 😉

В крайна сметка можете да разбиете вашата програма на отделни модули, които се пакетират в различни архиви и това става също много лесно.

Принципно не го ползвам това Netbeans (основно защото редакторът му не ми допада много), но не е зле да го пробвате.

Новина на седмицата

Официално бяха обявени финалните версии на Java EE 6 и нейната reference имплементация Glassfish v.3. В link-а може да видите кои са новите неща в спецификацията (или по-точно какви спецификации включва тя). Някои от тези child спецификации отдавна са на пазара, а пък третата версия на Glassfish application server-а я има в prelude вариант също не отскоро. Но сега вече всичко е финално.

Най-голямата новост е, че Java EE 6 върви в два профила (пълен и Web). В пълния са включени всички спецификациийки, а пък в Web – само необходимите за поддържане на web-базирани приложения (Servlet и JSF да речем, но не и EJB). Цената за сертифициране по различните профили е различна, а с въвеждането на Web профила Tomcat май става Java EE compliant.

По този повод sun.com изкара обширен преглед на новите неща в Java EE 6, а пък Adam Bien изброява десет причини, заради които Glassfish v3 е най-добрият Application Server. Същият Adam Bien абсолютно безплатно ни представя и Java EE 6 Tutorial, както и screencast по темата. За работна среда използва NetBeans 6.8.

Надявам се в следващите седмици пороят от новини на тема Java EE 6 да намалее, а сериозните статии да се увеличат.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: