Posted by: Ivko | December 11, 2009

Сирене в домашни условия

от Стефан Тодоров

За пригтовянето на 1 кг. краве сирене при пълноценна масленост ( 4-6 % ) са необходими около 5-6 литра мляко.

Първата и най-важна задача е млякото да се темперира до 32 градуса. След това в 20-30 гр. вода се капват 5-7 капки мая за сирене, разбърква се добре и се изсипва в млякото при непрекъснато бъркане с голяма решетъчна лъжица. При това бъркане се получава едно въртеливо движение на млякото и за да се успокои, решетъчната лъжица се слага перпендикулярно. Не бива да се върти срещуположно на движението, а по-скоро да се изчака млякото да се успокои. След около час на повърхността избива малко суроватка. Тогава с по-голям нож подсиреното мляко се нарязва на кубчета с ширина около 4-5 см. Изчаква се около 10-15 минути докато избие цялата суроватка на повърхността.

След всичко това с голямата решетъчна лъжица се реже сиренето на пластове и се поставя в една голяма двупластова марля или тензух, която се събира откъм четирите краища и се връзва като торба. Торбата се закача на подходящо място и след около 24 часа изцеденото от суроватка сирене се изважда и се слага в калъп (правоъгълен или кръгъл -по желание). Калъпът трябва да е под наклон и в долния си край да има отвор за доизцеждане.

Така вече сложеното сирене трябва да се притисне отгоре с капак малко по-тесен от калъпа и тежък от 600-700 грама до килограм. След като спре изтичането на суроватката, сиренето се изважда и се посолява на вкус (нормално е около 200 грама сол на килограм сирене). Оставя се да узрее около 35-40 дни и след това се консумира.

Някои обаче го обичат и по-прясно и не го чакат толкова дълго.

Advertisements

Responses

  1. Здравйе, исках да добавя (разбира се ако позволиш), че на пазара трудно се намират такива калъпи задоизцеждане на сиренето. Това ме мотивира да направя собствен (смея да кажа доста сполучлив) проект за подобен правоъгълен калъп изработен от 2мм неръждаема стомана. При интерес продавам такива. Поздрави! Ники – 0894 340 603

  2. Здравйе, исках да добавя (разбира се ако позволиш), че на пазара трудно се намират такива калъпи за до-изцеждане на сиренето. Това ме мотивира да направя собствен (смея да кажа доста сполучлив) проект за подобен правоъгълен калъп изработен от 2мм неръждаема стомана. При интерес продавам такива. Поздрави! Ники – 0894 340 603


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: