Posted by: Ivko | December 7, 2009

Има нещо еко в Дания

Безспорно събитието на деня, седмицата, а и на последните месеци, е срещата на върха в датската столица Копенхаген. Според повечето издания, които следват повсеместната еко-истерия, там ще се решава бъдещето на планетата. Ако трябва да сме съвсем конкретни обаче, това е среща, на която всички се надяваме големите световни политици (от над 190 държави) да решат какво ще се случи протокола от Киото. Не че съм много в час, но въпросният протокол урежда какви емисии е разрешено да бъдат отделяни в атмосферата от всяка страна и какви санкции се налагат при превишаване на въпросните емисии. На базата на това държавите получават някакви квоти, като по-развитите от тях могат да купуват от по-бедните техните квоти. По този начин първите се наказват за отделяните вредни вещества, а вторите получават средства за развитие на своята икономика. Ако не е така, поправете ме.

Та, въпросният протокол изтича 2012 година, а в същото време според световните учени (или поне тези, които добиват гласност) положението с нашата планета не отива на добре и трябва още повече да се ограничи отделянето на горепосочените вредни емисии. Целта на срещата в Копенхаген и свързаните с нея надежди на целокупното човечество е да дефинира нова рамка, според която ще ограничим до два градуса повишението на температурите в следващите [не знам колко] години. В литри, метри и секунди според учените това означава, че до 2020 година трябвало да се намалят тези емисии (май емисията е разковничето на съдбата на света) с 25-40% в сравнение с нивата от 1990 година.

Дотук добре. Петимата читатели на този блог знаят моето отношение към темата екология. Или по-точно към еко-истерията последно време. Принципно не си хвърлям боклуците в природата, понякога ползвам жълтите контейнери за пластмасовите бутилки от Ариана. Вобще съм един сравнително редови гражданин на планетата. Но тази еко истерия взе да ми идва вповече последните 2-3 години. И точно по тази причина пиша тези редове в навечерието на съдбоносната конференция.

Тук няма да размишлявам върху до болка познатите на всички вас статистики, очаквания и коментари свързани с Копенхаген. Всъщност, ще поспоря съвсем малко със статистика. От доста време назряват мнения, че на нас ни се представя само еданата страна на нещата. Ал Гор взе нобелова награда за мир за филма си, в който представя глобалното затопляне. Отвсякъде ни заливат всякакви знайни и незнайни учени, които предвещават фатални последици за нашата планета заради промените в климата. А вернотата на самите данни за тези климатични промени е май доста мътна. Това го доказват непрекъснато писатели като Майкъл Крайтън да речем (в своята книга “Състояние на страх”) и други учени, чиито изследвания нямам време да издирвам. Разбирате ли, има я и другата теза, но почти всички световни медии (най-вече по-либералните и независимите) дават гласност само на първата. Даже изтеклата наскоро информация за резултати от изследвания манипулирани умишлено с цел да внушат идеята за еко катастрофа се загуби в потока от събития и получи много по-малко внимание от необходимото.

Но какво пък ще кажете, днес колко теории на конспирацията има, тази да ни е проблем. Нали все пак е за доброто на планетата? И донякъде сте прави. Може би и аз като вас щях да вярвам безпрекословно на твърденията за глобалното затопляне, ако тези твърдения не се намесваха прекалено силно в личното ми пространство. Почти няма брой на National Geographic, GEO и другите подобни списания, които излизат на пазара, в който да не ми се натяква, че съм виновен за намалената популация на птицечовки в Австралия. Или че съм причина за смъртта на стотици блатни рибарчета в района на североизточна Унгария. От уводната статия ме гледа намръщен чичко, който дори в мача от втория кръг от първенството по крикет на Пакистан ще намери нещо притеснително за планетата.

Но това не е нищо в сравнение с т.нар. еколози (или по български природозащитници). 80% от тях не мога да намерят на картата Иракли или Варвара, но това не им пречи да спират движението в столицата в края на работния ден, за да протестират против тяхното застрояване. Някои от тях редовно ходят да карат ски на Боровец, но са сред първите, които правят живи вериги в Паничище. Тези хора не мислят толкова за природата, колкото да задоволят личната си нужда от силни емоции. Естествено сред протестиращите има и истински природозащитници, но те се губят на фона на откровените анархисти. Но тук няма нищо неочаквано – зелените и анархистите са все една и съща пасмина, намираща се в лявата част на политическия спектър. Затова не се чудете, че въпреки безкрайните надежди за добър изход на срещата в Копенхаген и милите инициативи като градчето Хопенхаген, датската полиция е мобилизирана, за да се справи с морето от “еколози” подготвящо предните си демонстрации и живи вериги.

За финал бих искал да отправя своя апел (макар че знам, че и петте читатели на този блог са на моето мнение): уважаеми еколози, залесявайте си горичките, палете си свещичките, но само не ми се месете в личното пространство! Така както аз не хвърлям памперсите на детето в жълтите контейнери!

Advertisements

Responses

 1. И в моето лично пространство (задръстването) не ги искам! Като цяло оценявам влиянието на човешката раса върху глобалното затопляне на под 1%. Дет се вика – ще фърлим ненам колко си милиарда за оня дет духа да духа.

 2. така е баце, просто има теми, които са модерни и популистки. м момента е модерно да си еколог, не че има файда за планетата от дейността на еколозите, просто такава е вълната. а ал гор е същия като барак обама. пича взе нобелова награда за мир, въпреки че не е изтеглил американските войски от ирак и афганистан, даже ако не се лъжа има планове де увеличи контингента в афганистан, бомбените атентати не са намалели, даже напротив, гърмят се като бесни. с две думи не виждам реален принос за мир, просто хубави думи на загриженост, но вървежни дето се вика. абе левичарски истории.
  а някои тези на екоактивистите напоследък направо ме влудяват, като например да спрем да консумираме месо. това щяло да помогне не знам си колко на планетата. ами аз викам примерно да избием мексиканците или айде че е по – хуманна да ги изселим на друга планета. вие представяте ли си 100 милиона човека, които ядат само боб и царевица колко много газове произвеждат.
  та моя призив е да не се връзваме много много на екоактивистите, яжте си месо пичове, попърдайте си спокойно, а екоистерията ще премине както и всяка друга истерия като видят хората след 5-10 години ще варна и бургас все още не са под 5 метра вода.

 3. Аве куре, пак нищо не си разбрал, ето ти истината за hopen хаген:

  Тия там се надяват да се вредят за безплатни любовни сесии …

  http://dnes.dir.bg/2009/12/05/news5496651.html

 4. Ванка, шестият читател е на линия, но на килограми сме като за 20 еко читатели 😉

  Глобалното положение и тежките консипирации ги оставям за по-нататък. На мен ми е много интересно как при толкова развити еко движения и култура в България няма никаква промяна както в манталитета на хората, така и в законовата база. Айде за манталитета е по-трудно(като почнем от култур шока на българи, славяни, траки, минем през османски нашествия, та до всякакви режими и кво ли още не), но поне едно законче от типа на – “хвърлиш фас – 50 евро”. Звучи лесно, но е ясно че не е, защото ако можеше да се въведат подобни мерки за фасове и боклуци, щяхме да решим проблемите по пътищата по същия начин – с глоби и наказания. Изглежда съвсем невъзможно, но отново не е, защото има светъл и достоен за световно уважение пример – българите се научихме да ползваме колан. Първият и вторият опит не успяха, години по-късно третият успя. Това за мен лично е най-големият успех на прехода – много пред влизане в НАТО, ЕС и т.н. Ами хайде да видим дали може да се постигне втори подобен успех, пък нека да е ЕКО такъв. Ще го преглътнем, подкрепим и отдадем респект 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: