Posted by: Ivko | December 6, 2009

Избор на седмицата (49/2009)

Splitting applications into modules

Една интересна дискусия е започната в този блог. Повечето [Java] програмисти се сблъскват един момент с факта, че програмата им е прекалено голяма и по една или друга причина има нужда от разбиване на отделни части (за по-лесен development, maintenance и т.н.). Колкото по-рано се вземе това решение, толкова по-добре.

Ценното в този link е не толкова самата статия (или по-точно прикаченият цитат), отколкото коментарите отдолу, макар и малко. Коментирайте и вие (тук или там) вашите идеи по темата за раздробяването на части на вашата програма.

Introduction to typography

Най-добрият дизайнер сред Java програмистите (или поне сред тези, които аз съм чувал) Josh Marinacci продължава серията си от статии на тема графичен дизайн. След като ни представи теоретични постановки за цвета и практични съвети какви цветове да избираме за нашите сайтове, поредната му статия ни разказва за историята на шрифтовете (още от времето на Гутенберг), тяхната класификация, основни техни характеристики и т.н. Накрая естествено има съвети какъв тип текст да ползваме на различни места в нашите страници. Има и полезни препратки към експертни сайтове по темата.

Wicket, JPA, GlassFish and MySQL

Sun архитектката Carol McDonald продължава своята серия blog post-ове, с която популяризира Java [EE] технологиите. Тази седмица дойде реда на приложение базирано на Wicket MVC layer, JPA persistence layer, база данни MySQL и всичко това управлявано от GlassFish версия 3.

Естествено това не е някаква суха презентация, а типичният за авторката Pet Catalog, който тя разработва стъпка по стъпка използвайки горните технологии. Интересно четиво, но за съжаление не мога да кажа нещо повече, защото конкренто Wicket, върху който се гради статията, ми е малко далечен за момента. За повече въпроси – Петър Дочев 🙂

Spring by example (.org)

В последните секунди ми попадна този сайт. Той съдържа абсолютно безплатен reference документ за Spring framework. Вътре може да видите истински примери с реални приложения, които обясняват как да се ползват различните възможности на Spring. Много удобен документ за всички, които вече са изчели теорията и искат да я приложат на практика.

Advertisements

Responses

  1. Най-после и нещо за бате Цецко – имам предвид “ни престави” линка. Благодарско!

    бтв – много слабо играхме в балона, дано няма ИТ лига скоро

  2. Ееее, бате Цецко, мерси, че ми посочи правописната грешка 😉

    А иначе това с цветовете го бях показал преди няколко седмици: https://ivko3.wordpress.com/2009/11/01/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-4409/

    Ама на теб тогава все още ти беше скучно…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: