Posted by: Ivko | December 4, 2009

Никулденски…

от Лазар Борисов

Предвид светлия празник вдругиден продължаваме с леките рибни блюда.

Днес една лека бърза плакия, конкретно с ципура (противно на оня виц, ципурата Е риба)

Съставки
две средни ципури
една голяма глава лук
една чаена чаша доматено пюре
една супена лъжица босилек
(вместо босилек и доматено пюре може да ползваме готов сос за спагети Базилико)
два лимона
сол, черен пипер, олио (зехтин)
тенджера, тава и нож
една бутилка бяло вино

Значи изкормваме ципурите, хвърляме карантията на котката да види и тя празник, отрязваме страничните перки, подкъсяваме опашния плавник, изчистваме люспите, изчистваме къщата от люспите, псуваме веднъж за късмет и 90% от работата е свършена. Измиваме рибата и оставяме за 10 минути да се отцеди. След това я посоляваме и малко поръзваме с черен пипер отвътре.

Намазваме тавата с олио, нарязваме лимонките на кръгчета, нареждаме един ред в тавата, слагаме отгоре рибата, слагаме в коремите на рибата по едно-две лимончета за вкус, нареждаме върху рибата останалите лимонови резанки и местим тавата настрана.

В тенджерата с малко олио (или зехтин) задушаваме за пет минути лука, накълцан на ситно, добавяме доматеното пюре и босилека (или сипваме същото количество сос за спагети Базилико), забъкваме и задушаваме още пет минути. С така получената смес заливаме рибата. Покриваме тавата с алуминиево фолио и завираме в предварително нагрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути. Пет минути преди края махаме фолиото за да се дозапече.

Горният метод е проложим за почти всякакви риби – шарани, сомове, лавраци, щуки, каракуди, т.н.

Алтернативно за вкус в рибата може вместо лимонче да се сложи примерно – парче червена чушка; кисели краставички на кръгчета; обезкостени маслинки; лъжица маслинено пюре; или рибата може отвътре да се намаже със някакъв готов средиземноморски пастет тип песто на маслинена основа; това последното в разумно количества (примерно една супена лъжица) може да се добави за доувкосяване към заливката.

П.П. Само да не пита сега някой за какво ни беше виното.

Понеже често ме обвиняват, че рецептите ми са сложни и изискват много време ще кажа: не, да. Т.е. те не са сложни (щото имаче аз нямаше да се занимавам с тях) и да, изискват много време, щото хубавата работа си иска търпението.

Но второто е незадължително и ето един пример, който го доказва:

Пъстърва с бадеми във фолио

Продукти:
няколко едри, чистеницели пъстърви (с глави и опашки)
сурови бадеми, по 80-100 гр на пъстърва
олио, сол, черен пипер
алуминиево фолио, да стигне за увиване на всички пъстърви в отделни пакети
тава, побираща пъстървите

Измиваме и отцеждаме пъстървите, посоляваме ги и ги поръсваме отвътре с малко черен пипер.
Смиламе с мелничка или кухненски робот (или нещо подобно) бадемите на прах.

Сега за всяка пъстърва се прави следното: откъсваме голямо парче фолио да стигне за увиване на пъстървата, намазваме го с малко олио, поръсваме върху олиото прах от бадеми, полагаме пъстървата върху бадемите, поръсваме хубаво пъстървата с бадеми, обръщаме я и поръсваме от другата страна, овалваме я добре, щото иначе кожата ще залепне за фолиото. Увиваме фолиото на пакет и полагаме пакета в тавата.

Преди последната пъстърва (демек 10 минути преди да сме готови) включваме фурната на максимум да се загрее. Шом всички пъстърви са в тавата, намаляваме фурната на 200 градуса, слагаме тавата във фурната и печем около 15-20 минути.

Това е. Пъстървите се сервират в чиния както са си увити. Може да се добави отделно картофена салата или друга гарнитура.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: