Posted by: Ivko | November 19, 2009

Леки супи за малки деца

от Лазар Борисов

Супите за деца трябва да отговарят на редица важни условия – да не съдържат силни подправки или листа, шума, магданоз, гъби, люспи и прочие елементи, да нямат нищо плуващо, за което малкия човек да каже “Мамо (тате), това не го ща!”

Следните рецепти чрез използване на магическия уред пасатор решават проблема.

Картофено-морковена крем супа с пилешко

1 кг пилешки фенери
1 средна глава лук
0,5 кг картофи
0,3 кг моркови
2 с.л квасена сметана
1 ч.л. вегета
1 ч.л. джинджифил на прах
4-5 карамфилчета
1 ч.л. сол

Пилешките фенери заедно със солта, джинджифила, вегетата, карамфилчетата и обелената, но ненарязана, глава лук се варят в тенджера под налягане 30 минути с повече вода за да се получи поне 3-4 литра бульон. Лукът винаги се слага най-отгоре за да не се смачка при варенето. След като спадне парата, внимателно се изважда цялата глава лук, отделно се изваждат фенерите.

Бульонът се прецежда в голяма тенджера, добавят се обелените и нарязани на дребно картофи и моркови и се варят до омекване. Добавя се обратно главата лук и се пасира до получаване на еднородна каша без следи от първоначалното съдържание. Добавя се сметаната и се допасира още 2-3 минути.

От фенерите се отделя колкото може месо и кожички, но без никакви кости, раздробява се и се добавя към сместа като леко се забърква с лъжица. Допълнително варене не е потребно.

Алтернативен вариант: преди пасиране с помощта на лъжица се отделят картофите (или част от тях), останалото се готви както е показано, накрая картофите се връщат в тенджерата, за да останат непасирани на кубчета.

Друг алтернативен вариант: заедно с морковите и картофите се добавя чаена чаша консервиран грах (за да се свари по-лесно). Преди пасиране грахът и картофите (или част от тях) се отделят и се добавят накрая, за да останат цели.

Телешко варено без видими целина, лук и моркови

1,5 кг телешко рагу (демек телешки кокали с месо по тях). Да се избира охладено с видимо месо по кокалите.
1 средна глава целина (колкото едра ябълка)
1 голяма глава лук (колкото едра ябълка)
1 голям морков (цензурирано)
0,5 кг картофи
1 ч.л. джинджифил на прах
4-5 карамфилчета
4-5 зърна черен пипер
4-5 листа дафинов лист
4-5 зърна бахар
1 ч.л. сол

Телешкото рагу се слага в тенджера под налягане заедно със солта, джинджифила, черния пипер, бахара, дафиновия лист, карамфилчетата и обелените, но ненарязани, глава лук, морков и целина, и се варят 45 минути с повече вода за да се получи поне 3-4 литра бульон. Лукът, морковът и целината винаги се слагат най-отгоре за да не се смачкат при варенето. След като спадне парата внимателно се изваждат цялата глава лук, моркова и целината, отделно се изваждат кокалите с месото, което следва да е почти отделено от тях.

Бульонът се прецежда в голяма тенджера, връщат се лукът, моркова и целината, и се пасират  до пълна загуба на идентичност. Добавят се обелените и нарязани на средни кубчета (1 см) картофи и се варят до омекване. По време на варене може да се образува пяна, която се отделя внимателно със супена лъжица.

От кокалите се отделя месото, без никакви кости и сухожилия, раздробява се на дребни парчета и се добавя към супата. Доварява се още 5 – 10 минути.

Лека супа с грах в телешки или агнешки бульон

1 телешки език или 2-3 агнешки главички
1 чаена чаша грах (суров или консервиран)
0,3 кг картофи
1 топка фиде за супа
1 ч.л. вегета
1 ч.л. сол

Телешкият език или агнешките глави със сол и вода за около 2 литра бульон се вари в тенджера под налягане до пълно сваряване (40-50 минути).

Бульонът се прецежда с поне два пъти по-голяма тенжера, добавят се грахът и вегета, и се вари 20 минути, добавят се нарязаните на дребно картофи и фидето и се вари още до омекване на картофите и сваряване на фидето. Да се има впредвид, че грахът, когато е суров, се нуждае от много повече време за варене от картофите и фидето, затова ако се сложат едновременно картофите и фидето ще се разварят прекалено много. Ако е консервиран и мек, може да се сложат едновременно.

При желание супата може да се подсили с малко от месото – обезкостено и нарязано/накъсано на дребно. От езика подходяща е предната, по-тънка част; от агнешките главички месото около бузите и предната част на езиците. В случая с главичките да се внимава за дребни кости (например в задната част на езиците има такива).

Остатъкът от езика / главичките, след леко запичане в тава на фурна и подкрепени от съответни количества бира или червено домашно вино, са утешителна награда за майстора на супата.

Advertisements

Responses

  1. Тая секция ме кефи повече от оная за Java 🙂

    • Raycho, ne sum chel taia za Java oshte, no i az mislia kato teb:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: