Posted by: Ivko | November 14, 2009

Защо няма да гласувам?

В момента, в който пиша тези редове, остават около осем часа до началото на изборния ден, а Ирландия и Франция водят “епична битка” за класиране на Мондиал 2010. В тази революционна обстановка ще пища по първата от горните теми, а втората ще я оставя евентуално за сряда-четвъртък, когато са реваншите на баражите в Европа.

И така, фактът, че няма ден за размисъл, ми дава правото тази вечер да пия бира и да ви кажа, че утре няма да отида да гласувам. С това по никакъв начин не искам да ви агитирам, даже напротив. Гласувайте! Защото, който не гласува, няма право да критикува. Просто искам да споделя защо аз няма да отида пред урната.

Открай време съм привърженик на десните партии и по-специално на една от тях. Досега де що е имало избори, съм ходил да дам своя глас за “синята идея” (за съжаление пропуснах само вотовете за президент и за парламент през 2001-ва). Винаги съм подкрепял СДС, а в случаите, когато техен представител е отсъствал (както на балотажа за последните президентски избори да речем), съм пускал невалиден глас с някакво послание на бюлетината.

За този вот в София СДС и техните партньори в Синята коалиция решиха да не излъчват кандидат, а да се присъединят към популярната кандидатура на г-жа Йорданка Фандъкова. И напълно ги разбирам: текущата образователна министърка е безспорно много добра, ГЕРБ има силна подкрепа в столицата и най-важното – който и да бъде излъчен от БСП, той ще победи с много всеки от Синята коалиция. А такава загуба в София, считана едно време за син бастион, би означавало още по-силни брожения за оставки, особено в СДС. При това положение от политическа гледна точка решението да не се ходи на избори е най-малкото зло.

Въпреки всички тези доводи и изконната ми омраза към нихилизма и анархията, аз продължавам да твърдя че няма да гласувам. При цялото ми уважение към ГЕРБ и тяхното ново правителство, аз не мога да дам гласа си за една такава формация (било то и в напълно мажоритарен вот). От много близък мой приятел, чието име не искам да цитирам, знам, че членовете на тази партия са меко казано зле: груби, невъзпитани и трудни за работа в екип. Очевидно банката им кадри е все още некачествена. Пък (отново тъп довод, признавам) и без моя глас властта в столицата ще остане в ръцете на партията на г-н Бойко Борисов.

Очевидно на моето мнение са и група блогъри (истински, а не пишман блогъри като мен), които издигнаха своя кандидатура за кмет. При цялото ми уважение към тях и към техния избраник, аз не мога да гласувам за човек със съмнителни качества, когото не познавам. Пък и все ми се струва, че въпросният господин не става за голямата политика (а и се очертава като отявлен еколог!).

В крайна сметка обаче, ако сте от София, гласувайте. И по възможност с номер пет. А аз ще си пия за тридесетата си годишнина. Наздраве!

Advertisements

Responses

  1. извинявам се за късното включване, но то е заради ангажиментите ми в неделния ден 🙂 напълно прав е вачко, че сините взеха правилното решение за тези избори. много гласове се чуха, че едва ли не се обезличаваме, но трябва да бъдем реалисти. наистина имали сме и по-добри дни, повече от убеден съм, че и за в бъдеще ще имаме, просто в момента това беше най-доброто решение и за синята коалиция и за софия.
    иначе с определението за членската маса на герб съм съгласен и искам да добавя нещо към него. бойко борисов непрекъснато повтаря, че те са дясна формация и защитават десните идеи, но можете да бъдете сигурни, че ако попитате един средностатистически член на тази партия каква е разликата между лявата и дясната политика, той ще мига срещу вас като ” пъл у брашно” и ще се чуди все едно сте го питали за периода на полуразпадане на ядрото на плутония или за ролята на личния опит в изграждането на когнитивната поведенческа парадигма.

  2. между другото баце защо си сложил тази мрачна снимка, може би искаш да алармираш читателите за опасността от глобалното затопляне и екокатастрофа 🙂
    това беше в рамките на шегата естествено. защо не напишеш статия за екоистерията, смятам, че имаш интересни идеи, а и аз напоследък все повече клоня към твоята позиция, мисля, че ще се получи нещо интересно.

  3. Хм чудя се кой ли е тоя много близък приятел чието име няма да споменаваш :-))))

  4. Смених снимката в header-а. Малко е размазана, ама не е толкова екологична 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: