Posted by: Ivko | October 25, 2009

Избор на седмицата (43/2009)

Търкулна се още една седмица. Последните седем дни нямаше големи новини от Java света, но пък това не попречи на хората да творят в глобалната мрежа. Аз избрах за вас следните интересни места за разглежданe:

Evolving Java without changing the language

Има доста хора, които претендират, че в Java 7 трябваше да влязат много нови feature-и, някои от които още по-революционни от generics и annotations. За тяхно съжаление и може би за добро на Java света, повечето от великите идеи останаха извън одобрените предложения. Някои предлагат в такива ситуации да се отиде към друг език за програмиране. При наличието на толкова езици върху JVM (т.е. копмилиращи се до Java byte code и имащи достъп до цялото Java API) – Groovy, Scala, JRuby, Clojure, Jython и др. това не е никак лошо предложение.

Но авторът на представената тук статия в сравнително академичен стил ни показва как Java езикът с помощта на някои техники (създаване на Domain Specific Languages, използване на анотации и на някои feature-и от средите за програмиране, които скриват излишния код) се превръща в това, което революционерите желаят.

Малко отклонение: преди два дни гледах една презентация по темата за Domain Specific Languages. Интересна е.

Modular Java: static modularity

Една тема с продължение от преди няколко седмици, когато ви насочих към първата статия от поредицата за Java modularity.

Във втората част авторът се съсредоточава върху OSGi и създаването на bundles, използването на OSGi engine-и, дефинирането на dependencies между bundles и тяхното тестване. Това е наречено статична модулярност.

В следващия епизод авторът ни обещава да ни разкаже за динамичната модулярност – реакцията на даден bundle при промяна в lifecycle-а на друг.

Project of the week

Тази седмица бих искал да ви предтавя в две-три изречения Unitils. Това е една библиотека, която ни помага по-бързо, по-лесно и с по-малко код да създаваме дадени категории Unit test-ове.

Съществуващата до момента implement-ация ни помага без да влагаме много време и старание да сравняваме сложни обекти (JavaBeans, collection-и и др.), спестява ни доста усилия при инициализирането на тестовите данни, Hibernate SessionFactory-то, JPA entity manager-а и поддържането на самата база при тестовете, които пробват вашите Data Access Objects. Unitils ни предлага и улеснение при ползване на EasyMock и Spring.

Ако ползвате някои от тези frameworks, не е зле да погледнете набързо краткия tutorial.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: