Posted by: Ivko | October 18, 2009

Избор на седмицата (42/2009)

През тази седмица не можах да харесам за вас много статии. Не че нямаше интересни новини. Даже една от тях зарадва голям брой Java програмисти. Ноoo, всяко нещо по реда си.

Още малко REST

След като миналата седмица писах за едно real world приложение, което използва REST протокола, тази седмица продължаваме серията.

REST е съкращение от Representational State Transfer и е стандард за обмян на документи. Нещо като Web Service-ите, но с леко променена идея. За разлика от JAX-WS, REST (или Java проявлението му JAX-RS) не набляга толкова на remote procedure call-овете, а по-скоро на обменът на документи. developer.com публикува въведение в тази област.

Java шампионът Adam Bien пък ни показва разработването на един примерен калкукатор, в който REST технологията успешно се интегрира с EJB 3.1 и JavaScript. Тук обаче JavaScript не се ползва както е модерно напоследък за прилагането на AJAX технологията, а по-скоро неговият script engine върху витруалната машина се използва за изчисляване на математически изрази.

Beautiful code with Google libraries

Още една тема с продължение от миналия път. Помните, че тогава споделих първите си впечатления от project Lombok, който ни дава възможност да спестим писането на излишен Java код. В гореспоменатия blog post авторът започва серия, в която ни въвежда в използването на няколко проекта от Google. Тяхна цел е да съкратят boiler plate кода, който всеки от нас бълва, за да каже на компилатора нещо, което той самият трябва да знае.

Първото нещо, за което четем, са отдавна познатите ни Google collections. Както се вижда, с тяхна помощ маааалко по-лесно декларираме сложни структури от колекции (Map<String, Map<Long, List<String>>>). Също по-лесно е и инициализирането на самите колекции с предварително съдържание. За повече подробности вижте blog-а.

Google Guava е нов проект, чиято цел е да помага на програмистите във всякакво оношение. Планът е вбъдеще той да включи и Collections проекта. Това, което можем да получим от Guava, е улеснена работа при четене на текстови файлове и вобще при работа със stream-ове, по-добро представяне на примитивните типове като обекти, подобрена манипулация на стрингове и др. Повече подробности за Guava очакваме във втората серия от поредицата, която ще бъде отразена в някоя от следващите седмици тук.

Новина на седмицата

Тази седмица добрата новина дойде от JetBrains. Издателите на най-добрата Java (а и не само) развойна среда – IntelliJ IDEA обявиха, че предстоящата девета версия на продукта ще включва и open source community edition.

Големия проблем за повечето от нас до момента беше, че IDEA-та е платена и то със сравнително висока за нашите стандарти цена – 205 евро за персонален лиценз. Съвсем скоро обаче очакваме този проблем поне донякъде да отпадне. Защо само донякъде? Ами защото безплатната версия ще включва само част (отновно Java SE, ME и някои от езиците върху JVM-а) от цялата функционалност. Тук може да видите какви ще са разликите между платената и свободната версия.

Не съм се ровил обаче, за да разбера колко free ще бъде да се пишат и разпространяват plugin-и върху community edition-а. Ако това бъде разрешено, сигурен съм, че съвсем скоро ще се намери някой да напише липсващата функционалност в безплатната версия и също толкова безплатно да я пусне в обръщение.

Тази сутрин (понеделник) прочетох и коментар, че това решение не е добро. Коментарът идва от Cedric Beust – авторът на TestNG. Интересна позиция на автора. С две думи: явно JetBrains са го закъсали, щом се решават на този ход. Но пък историята показва, че това не е помагало на никого досега.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: