Posted by: Ivko | October 12, 2009

Java 2 days 2009

Това е най-хубавата Java конференция, на която съм бил. Всъщност, това е единствената Java конференция, на която съм бил.

Реших с тази перефраза на Мечо Пух да започна краткия си разказ за впечатленията ми от провелата се миналата седмица Java 2 days конференция в София. И наистина, дори след като първоначалната еуфория от поемането накуп на цялата тази информация отмина, продължавам да твърдя, че това беше едно много силно за мен изживяване (experience). Видях отблизо представяне, първи стъпки, а понякога и задълбочени анализи на технологии, с които се бях сблъсквал само по статиите в интернет и няколкото Hello world примери, които бях правил сам. Но едно е да четеш за нещо, второ е да ти го покажат, а трето и четвърто е да чуеш мненията и въпросите на хората от публиката по темата.

Организацията на цялата конференция беше на много добро ниво. Пак искам да споделя, че аз на други конференции не съм ходил. Затова или може би въпреки това, тук всичко много ми хареса. Условията като озвучаване, осветление, техника, освежителни напитки, обяд и т.н. бяха перфектни. Организаторите (особено организаторките ;-)) бяха нон-стоп усмихнати и готови да помогнат.

Те се бяха постарали да докарат и силни презентатори. Тук беше Reza Rahman – съ-автор на EJB 3 in Action, активен контрибутор в Java EE 6 и EJB спецификациите. Той беше маратонецът на конференцията с изнесените от него четири лекции. Особено ценна за мен беше последната от тях: Relational Perspectives for Optimizing JPA. Силно се надявам организаторите да качат презентациите на сайта. Тази специално бих я препоръчал на всички имащи вземане-даване с JPA.

От големите компании най-силно беше присъствието на SpringSource и техния нов собственик VMware. Авторите на Spring framework бяха изпратили не кого да е, а водещия инженер на dm Server – Rob Harrop. Освен че ни представи как да правим модулни web приложения с OSGi (и Spring :-)), той ни показа и някои основни принципи на конурентното програмиране, гарнирано с примери на пет програмни езика (Java, Scala, Groovy, Erlang и Clojure). VMware пък се представиха с един от най-солидните си инженери – Васил Поповски, познат в софтуерните среди от дълги години. Този път обаче той наблегна на бизнеса и маркетинга в своята презентация за интеграцията на Java технологиите в cloud space-а. Имам няколко въпроси към него, които в следващите дни ще му пратя по email и с радост ще споделя с вас отговорите му.

Cloud-овете бяха тема на доста от презентациите. Като се започне от невероятно забавния John Willis и се продължи с почти всички от останалите лектори, които има-няма и пускаха по някое облаче в речите си.

Имаше няколко технологии, които бяха представени от външни за органициите-авторки консултанти. Josh Long беше героят тук. Той ни показа три съвсем различни неща: Spring Integration (нещо като САП-ското PI), jBMP 4 (и Spring :-)) и JSF (то беше всъщност защо не харесваме JSF). Поздравления получава и за това, че не загуби самообладание в първата презентация, в чието начало му трябваха 10 минути да върже лаптопа си към beamer-а и да ги накара да работят заедно.

Много интересен се получи задочния спор между Andrew Lombardi и Heath Kesler. Двамата се опитваха да ни убедят в лекциите, които изнесоха, че тяхната технология (съответно Apache Wicket и GWT) е по-добра от другата. Непрекъснато имаше закачки от рода на: “Не слушайте какво ви казва пича от GWT, Wicket е по-добро”. Даже накрая Andrew изтегли от томболата моето име и аз спечелих стилна flash-ка 🙂

Няма да изброявам всички презентирали. Всеки от тях ни показа по нещо хубаво. За съжаление пропуснах някои от сесиите (най-много съжалявам за тази за jboss clustering-а и за Glassfish v3). Имаше и слабички лекции, които бяха по-скоро за пред мениджъри, а не като за технически лица.

За финал бих искал да обобщя впечатленията си в две точки:

1) Ако се занимавате с enterprise (а и не само) applications, Spring е навсякъде около нас и се интегрира с всичко. Четете, следете и ще успеете!

2) Ходенето на конференции е нещо много важно за отварянето на очите. Дори темите, които се разискват да нямат на пръв поглед нищо общо с това, което правите, ще видите много интересни неща, които ще разширят неимоверно много кръгозора ви.

По тази тема, следващата голяма конференция, която препоръчвам е devoxx. Тя е най-голямата в Европа и на нея идват невероятни презентатори (както се вижда от заглавната страница). Провежда се в Антверпен в средата на ноември. Една проста сметка показва, че посещението й излиза около 1800-2000 лева. Сметнал съм регистрацията за основните event-и, полет с Wizzair до Брюксел, път с влак до Антверпен, хотел за четири нощувки и джобни за четири дни.

Така че, ако имате възможност и желание – идете. Няма да съжалявате!

Advertisements

Responses

 1. Какво е flush-ka?

 2. Благодаря, Цецко! ОправИх го 🙂

 3. Супер, вече съм читател 😉

 4. […] year I wrote (in Bulgarian) that the Java2Days conference was the best conference that I have been to. Well, […]

 5. certainly like your web-site however you need to
  check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find
  it very bothersome to inform the truth nevertheless I will certainly come
  again again.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: