Posted by: Ivko | October 11, 2009

Избор на седмицата (41/2009)

През тази седмица най-важното за мен събитие от Java света беше Java 2 days конференцията проведена в четвъртък и петък в София. Мисля, ако ми остане време, да напиша отделен блог пост с впечатленията си. С две думи: останах много доволен от видяното и от наученото. Разбрах колко сме назад в компанията, в която работя, по отношение на използването на новите технологии и дори принципи в Java. Но това е една друга тема. Време е да ви представя какво ми грабна вниманието през изминаващата вече седмица.

Securing jar archives

В тази кратка статия с прости думи е обяснено в какви ситуации е необходимо да си sign-ваме jar-овете и как става това. Лично за мен това е една доста интересна тема.

OWASP top 10, трета част

java.net и Carol McDonald продължават серията с 10-те най-разпространени security vulnerabilities при web приложенията. На трето място в класацията на OWASP е изпълнението на злонамерени файлове (основно скриптове) на server-ската страна на приложението поради невнимание от страна на програмиста. Естествено има и предложено решение.

Real world REST with Jersey, AJAX and JSON

Във втората developer.com статия от таз-седмичното ревю е предтавен пример как горепосочените технологии се използват, за да се напише едно не-особено сложно по същество web приложение.

Авторът е използвал постъпков подход при описанието на своето решение. Има и source code. Това е доста добра предпоставка за запознаване с тези технологии, макар че е хубаво да имате съвсем обща представа от REST и Jersey (второто не толкова), AJAX и JSON.

Java project of the week

Тази седмица бих искал да ви представя Project Lombok. Той съвсем не е нов проект, даже в JavaPosse го споменават от повече от месец. Но аз му обърнах малко внимание тази седмица и много ме впечатли. Поводът за това беше тази статия в devx.

И така набързо, какво е Lombok. Доста java програмисти се оплакват от verbosity-то на Java езика и платформата. Искат нови feature-и като properties (като тези в C#), премахване на checked exception-ите, улеснена работа със stream-ове (без многобройните exception-и, които трябва да се обработват даже при close) и не на последно място – closure-и. Някои (малко обаче) от тези неща ще се появят в JDK 7. Но пък хората от гореспоменатия проект са намерили идеален начин да ги вкарат даже в Java 6. Единственото нещо, което трябва да направите, е да си свалите един jar и да ползвате Eclipse като IDE. За повече подробности, вижте screencast-а на главната страница на проекта.

Advertisements

Responses

  1. […] като миналата седмица писах за едно real world приложение, което използва REST […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: