Posted by: Ivko | September 29, 2009

Фундаментализми

В края на миналата седмица в едно търговищко село дадоха повод българското общество отново да задъвче една тема, която май е встрани от дневния ред и там трябва да си стои. Аз обаче нали съм си по общите приказки, та мисля да подхвана въпросната тема. Сещате се – обявена беше появата на нова партия. На пръв поглед нищо – какво пък, в тази държава само аз и Цецо кмета си нямаме свои партии. Само дето името й се оказа леко стряскащо за иначе така религиозното и вярващо в християнските ценности българско общество: Мюсюлман-демократичен съюз.

П.п. Специални благодарности на Пламен Велев за добрите идеи по темата!

Да си призная, щях да подмина и тази новина, ако не беше вчерашния блог на така уважавания от мен Иван Бедров. И по-точно тази част от него, която прави аналогия между християн-демократичните и мюсюлман-демократичните партии. Видите ли, по цял свят имало от първите, че даже и в България. Бас държа, че никой не може да ми каже кой е лидер и как точно се казва тя тук, но това е друга тема. Та, защо да забраняваме на изповядващите ислямската вяра да си имат същия вид партия.

За мен причините за това са няколко. Най-прозаичната е, че в моето съзнание, а считам и в това на повечето от вас, най-познатата мюсюлманска ценност е джихада. Звучи повърхностно, но какво да направя, дотук ми стигат знанията за световните религии. Освен това някой да знае за Мюсюлман-демократична партия в другите развити държави. В страната, която най-много се обвинява за подклаждане на религиозни брожения у нас – Турция, в момента на власт е партията на ислямистите наречена Партия на справедливостта и развитието. Няма да коментирам какво ще стане в Германия, където иначе си има Християн-демократичен съюз, ако огромното мнозинство турци решат да си направят партия включваща “мюсюлман” в името си.

За да не бъда изцяло критичен, бих се съгласил с останалите доводи на автора, че леко преекспонираме темата. И бих споделил своето скромно мнение.

Политически активните български турци решиха да напомнят за себе си след като за първи път от правителството на Иван Костов насам останаха извън властта. С това не искам да обвиянвам ДПС в някакъв заговор. Но че има провокация съм вътрешно убеден. Мюсюлманите от малките селца примират от притеснение, че ги чака нов възродителен процес. И някои техни “доброжелатели” експлоатират доста успешно това и непрекъснато ги плашат с хора като Волен Сидеров и Яне Янев. Г-н Юзеиров е един подобен “доброжелател” според мен. Жал ми е за бедните хорица и за това, че се гаврят така с душите им. Още повече ми е жал за доста по-образованите ми сънародници, обиколили доста повече места в България и по света, които реагират както казва Иван Бедров по-радикално от радикалните. Три четвърти от тях стъпват на църква само на Цветница в четна година. Но в моменти като този се изявяват като по-големи защитници на християнството от пловдивския митрополит.

Случаят от тези дни в Рибново е поредния пример, в който един явно битов скандал върна спомените от спец-акцията на полицаите, в която бяха задържани опасни ислямски фундаменталисти.

За край, мисля си, че няма нужда да се вдига целия този шум, защото както се изразява Иван Бедров: “… избирателите ще свършат много по-успешно това, което [настръхващите в момента] се опитват да направят.”

Advertisements

Responses

  1. pozdravlenija za statijata! izlishno e da kazvam che sum suglasen s pozicijata. osobeno dobre si uspjal da opishesh religioznostta ili po-tochno psevdoreligioznostta na bulgarite hristijani. za sujalenie njama kak da bude razlichno, sled kato horata, koito v uchilishte ni nabivaha v glavite, che ” juri gagarin e letjal v kosmosa, no ne e vidjal nikakav bog” v momenta sa nai – golemite zashtitnici na hristijanskata sushtnost na bulgarskija narod. shte trjabva da minat pokolenija, dokato neshtata se normalizirat

  2. Здравей plamen,

    Естествено, че ще ти хареса идеята за псевдорелигиозността, та нали ти ми я подсказа 😉

    Иначе най-смешното беше, че по време на комунизма паралелно на тези неща за Юри Гагарин ни обясняваха как религията е спасила българина в турското робство, как това ни е крепило през вековете. Чак филм направиха покрай възродителния процес, в който издигаха в апотеоз героизма на българите (поклон между другото!) загинали за своята вяра.

    Ама смешна работа е това комунистическия строй, затова си отиде (май).

  3. Ваньо най-добре е да въведеш изискване за писане на кирилица /за коментарите иде реч/ понеже думи като “psevdoreligioznostta” или “sushtnost” са истинско изпитание за читателите 🙂

  4. 5 лв от мен за хубавата статия


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: