Posted by: Ivko | September 28, 2009

Избор на седмицата – 39/2009

Тази седмица беше по-кратка в България заради правителственото решение да даде почивка в понеделник и решението на повечето българи да си дадат почивка (по един или друг начин) в събота. Естествено и заради едно решение отпреди 101 години, но то е тема на една друга история.

От тази седмица ще въведа нова категория в този blog – Project of the week. Там ще представям с 3-4 изречения някакъв проект (приложение, framework или нещо подобно) на Java, с което съм се сблъскал в последната седмица. В общия случай няма да имам възможност да “разцъквам” представяния продукт, но когато все пак успея да го направя, ще има специален blog за experience-а ми.

И така, нека да започваме…

Modular Java

InfoQ започна серия от статии, която има за цел да проследи модулирането на Java и по-точно на JDK. В първата част авторът ни запознава с предимствата на това модулиране. Споменати са OSGi и Project Jigsaw, който според някои (включително и автора) е reference implementation на JSR 294. За следващите серии са оставени подробностите.

JDK 7 New Numeric Literal Formats

В този blog post Remi Forax вкарва малко светлина за това какво ще можем да правим с числата в JDK7. И по-точно с тяхното конкретно представяне като numeric literals. Става ясно, че е добавена възможност на променливи да присвояваме число в двоичен формат (както в момента можем с осмичните и шестнадесетичните), а освен това ще може да вкарваме underscore (_) навсякъде в числото, за да стане то по-читаемо (примерно int i = 1_000_000 е доста по-ясно от int i = 1000000)

Testing Exceptions in JUnit 4.7

John Ferguson Smart (когото вече представихме миналата седмица) ни показва един интересен нов feature на JUnit 4.7, който разширява тестването за exception-и, което имахме до момента. Авторът показва как можем да проверяваме дали хвърленият exception съдържа очаквания message, както и това в какво състояние се намира тестваният обект. В примерите отново се използва Mockito framework-а, който даже присъства в последното издание на The Java Posse podcast-а

Project of the week

Тази седмица беше обявена версия 1.3 на Apache Pivot. Apache Pivot е framework, с който лесно и удобно се правят Rich Internet Applications (RIA). Application-ите по същество са applet-и, но можете спокойно да правите и offline приложения. Pivot ни помага доста с готовите компоненти, drag-n-drop, ефекти, data binding и други красоти.

Ако се чудите с какво Pivot превъзхожда останалите платформи за RIA (Adobe Flex, .NET, JavaFX, GWT), посетете FAQ секцията на проекта. Има и tutorial, който обаче още не е завършен.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: