Posted by: Ivko | September 23, 2009

Избор на седмицата (38/2009)

Както се вижда, блоговете от тази серия вече са на български език. Мислех си да използвам като причина за това факта, че тримата читатели на блог постовете ми са българи, но не работи. Просто и тримата много малко се интересуват от Java (единият даже никак). Ето защо ще пробвам по друг начин – абе по-лесно ми е да пиша на български. Е, не смея да обещая, че ще е много на български, защото не ми се ще да ставам смешен превеждайки технически термини, с които е пълно в IT света.

Въпреки че поради празниците малко се забавих с избора си, т.е. имах повече дни на разположение за колекциониране на link-ове, успях да харесам само четири интересни неща:

Mocks and stubs

Това е третият или четвърти поред брой на Java Power Tools Bootcamps newsletter-а на John Ferguson Smart (автор на кингата Java Power Tools, която вече препоръчах в Twitter).

В увлекателния post се разказва накратко за две техники в unit testing-а: Stubbing и Mocking. За първи път лично аз видях един нов mocking framework: Mockito. Допадна ми на пръв поглед.

Естествено и тук го има вездесъщият Spring!

Tips for presenting software architecture

На всеки hard core програмист му се е налагало да представи своята велика идея пред ръководството. Имайки впредвид по-soft-skill насочеността на мениджърите е хубаво да се прегледа гледната точка на автора за това как да представим по-добре идеите си.

Java Web services with Axis2

Това е статия номер 3 от поредицата на автора за Web services. В нея е разгледан един пример за виртуална библиотека (естествено мноооооого опростен) с клиентска и server-ска част, като са представени две решения (JAXB и JAX-WS). Всичко се върти около Apache Axis2. Може да си свалите свободно целия код на примерното приложение.

Cons of checked exceptions

Любимият ми Java blogger Misko Hevery е доста активен напоследък. Поредната му порция полезни съвети са на една доста дискутирана напоследък тема: защо са ни checked exception-ите в Java. Той дава няколко причини защо ни пречат и накрая разказва за това как “се справя” с тях.

Advertisements

Responses

  1. Скучно е

  2. […] Ferguson Smart (когото вече представихме миналата седмица) ни показва един интересен нов feature […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: